Mítoszok és tények

Mítosz: Csak idősebb emberek tapasztalnak húgyhólyaggal kapcsolatos problémákat

Myth: bladder problems affect older people

Fiatalokat – férfiakat és nőket – is érinthet a hólyaggyengeség különböző okok miatt. Mindemellett számos tényezője van az öregedésnek (menopauza és a prosztata állapota), amely hatást gyakorolhat a húgyhólyag egészségére. A jelenséget határozottan nem csak a nagyszüleink tapasztalják.


Tény: A húgyhólyag edzése segíthet

Myth: bladder training

A húgyhólyag edzése az első lépés, amely segíthet néhány embernek, aki hiperaktív húgyhólyaggal rendelkezik. Álljon ellen az első ingernek, és a beütemezett idő szerint menjen a toalettre. Fokozatosan próbálja tovább visszatartani. Egy másik lehetőség a medencefenék-gyakorlatok végzése; ez a két módszer együttesen néha jelentősen csökkentheti a hiperaktív húgyhólyag periódusokat. A kezdeti lépéseket beszélje meg a kontinenciatanácsadójával vagy urológusával. Próbálja ki a medencefenék-gyakorlatokat, mivel ezek enyhíthetik a hiperaktív húgyhólyag okozta kellemetlen érzést. Javasoljuk, hogy kérjen időpontot az orvosától.


Mítosz: A húgyhólyag problémák az élet velejárói

Myth: small bladder

Ha zavarják Önt a húgyhólyaggal kapcsolatos problémák, beszéljen az egészségügyi szolgáltatójával. Az inkontinencia egy orvosi probléma – nem az öregedés elkerülhetetlen része. A kezelések az egyéni adott problémától és általános egészségtől függenek, és azok, akik segítségért fordulnak, gyakran tapasztalnak javulást a tüneteiket nézve, ami a mindennapjaikban is javulást eredményez.


Mítosz: Kicsi húgyhólyag, nagy problémák

Myth: healthy lifestyle

Néhányan a kicsi húgyhólyagot okolják a gyakori szivárgásokért, de a test normál „kapacitása” ritkán jelentik a hólyaggyengeség probléma valódi okát. Az egészséges embereknél ez a kapacitás egy vagy két pohárnyi folyadékot jelent. A valódi probléma sokkal inkább a gyenge izmok, gyógyszeres mellékhatások, fertőzés vagy idegkárosodás lehet – melyekhez előfordulhat, hogy hatékony kezelések érhetők el.


Tény: Egészséges testben egészséges húgyhólyag

Myth: glass of water

Az egészséges életmód támogató szerepet játszhat néhány húgyhólyaggal kapcsolatos probléma megelőzésében és enyhítésében. Az orvosok állítása szerint a rendszeres fizikai tevékenység és a medencefenék-gyakorlatok végzése csökkenteni tudja a stresszinkontinenciát, a köhögéskor, nevetéskor vagy tüsszentéskor előforduló szivárgást. A kevesebb dohányzás, vagy ideális esetben a dohányzás teljes elhagyása csökkenti a túlzott köhögést, ami szintén hatással van a hólyaggyengeségre.


Mítosz: Jobb kevesebbet inni

Myth: bladder problems are a fact of life

Segíthet, ha nemet mond a pincérnek, amikor megpróbálja újratölteni a poharát. Az orvosok azonban azt mondják, hogy a teljesen működőképes húgyhólyagnak tudnia kell kezelnie a normál folyadékbevitelt. Esetleg megfontolhatja a reggeli kávé méretének csökkentését vagy a kóla kihagyását, mivel a koffein stimulálja a húgyhólyagot; helyette igyon vizet.